Víte, že…?

Potraviny lze rozdělit podle míry kyselinotvornosti a zásadotvornosti?

Silně zásadotvorné – pH 9

Také:

  • Relaxace
  • Oddych
  • Meditace
  • Laskavost
  • Láska
  • Mír

Silně zásadotvorné – pH 8,5

  • Řasa agar
  • Cantalope
  • Chili
  • Sušené datle
  • Sušené fíky
  • Chaluha
  • Mango
  • Limetka
  • Papája
  • Petržel
  • Mořské řasy
  • Chřest
  • Hrozno

Mírně zásadotvorné – pH 8

Mírně zásadotvorné – pH 8 až 7,5

Mírně zásadotvorné – pH 7,5

Mírně zásadotvorné – pH 7,5 až 7

  • Amarant
  • Jáhly
  • Quinoa
  • Rebarbora
  • Rajčata
  • Ředkvička
  • Křen
  • Sojové boby
  • Sojové mléko
  • Bio sojové produkty
  • Tofu
  • Tempeh
  • Nutriční droždí
  • Syrové kozí mléko
  • Olivový olej
  • Lněný olej
  • Mandle
  • Lískové ořechy
  • Sezam
  • Baklažán
  • Kaštany
  • Klíčky zrní
  • Žloutka

Neutrální – pH 7

  • Syrové mléko
  • Oleje bio kvalita (kromě olivového)
  • Neslazený jogurt
  • Syrovátka
  • Smetana
  • Bio máslo

Mírně kyselinotvorné – pH 6,5

  • Špalda
  • Brazilské ořechy
  • Pekanové ořechy
  • Pistácie
  • Vaječná bílka
  • Cottage cheese
  • Měkké sýry
  • Zavařené olivy
  • Fazole
  • Sušené švestky
  • Švestky
  • Borůvky
  • Sušený kokos
  • Brusinky
  • Lněná semínka
  • Pasterizované kozí mléko
  • Ochucené máslo

Mírně kyselinotvorné – pH 6,5 až 6

  • Čočka
  • Ječmen
  • Makadémia
  • Kešu
  • Vlašské ořechy
  • Pasterizované mléko
  • Mléčné výrobky
  • Javorový sirup
  • Ječný sirup
  • Med
  • Fruktóza
  • Melasa
  • Hořčice
  • Muškátový ořech
  • Otruby
  • Neochucený popcorn
  • Žito
  • Žitný chléb
  • Slunečnicová semínka
  • Dýňová semínka

Mírně kyselinotvorné – pH 6

  • Pohanka
  • Rýžové chlebíčky
  • Celozrnné krekry
  • Celozrnné cereálie
  • Celozrnné těstoviny
  • Domácí celozrnný chléb
  • Rýže červená
  • Rýže hnědá
  • Rýže Basmati
  • Pšenice
  • Ovesné vločky
  • Tvrdé sýry
  • Tvaroh
  • Bryndza
  • Kečup
  • Majonéza
  • Sójová omáčka
  • Brambory
  • Chléb s klíčky

Mírně kyselinotvorné – pH 5,5

  • Mořské plody
  • Ryby
  • Víno
  • Sirupy
  • Konzervy
  • Zavařeniny
  • Oslazené cereálie
  • Müsli a tyčinky
  • Pšeničné klíčky
  • Celozrnný chléb
  • Šlehačka
  • Slazené džusy
  • Slazené jogurty
  • Tvarohové jogurty
  • Oslazená mléka
  • Domácí tabák

Silně kyselinotvorné – pH 5

  • Kuřecí maso
  • Krůtí maso
  • Zvěřina
  • Zajíc
  • Marmeláda
  • Hnědý cukr
  • Čokoláda
  • Těstoviny
  • Rýže
  • Krupice
  • Pšeničný chléb
  • Pšeničné pečivo
  • Bonbóny
  • Slazené nápoje
  • Energy drinky
  • Kafe
  • Černý čaj
  • Alkohol
  • Pivo
  • Bílý ocet
  • Stolní sůl

Silně kyselinotvorné – pH 5 až 4

  • Hovězí maso
  • Vepřové maso
  • Jehněcí maso
  • Telecí maso
  • Bílý cukr
  • Bílá mouka
  • Bílý chléb a pečivo
  • Koláče
  • Dorty
  • Léky
  • Cigarety
  • Uzeniny
  • Masové výrobky
  • Coca cola

Silně kyselinotvorné – pH 4

  • Umělá sladidla

Také:

  • Přepracování
  • Hněv
  • Žárlivost
  • Strach
  • Chronický stres

zdroj: www.nasytsvoudusi.cz

Copyright © 1999–2024 Josef Vymětal – Ekofarma Břest | e-shop, web, foto: reseni.net