Víte, že...?

Potraviny lze rozdělit podle míry kyselinotvornosti a zásadotvornosti?

Silně zásadotvorné - pH 9

Mladý ječmen
Citrón
Červený meloun
Petržel

Také:
Relaxace
Oddych
Meditace
Laskavost
Láska
Mír

Silně zásadotvorné - pH 8,5

Řasa agar
Cantalope
Chili
Sušené datle
Sušené fíky
Chaluha
Mango
Limetka
Papája
Petržel
Mořské řasy
Chřest
Hrozno

Mírně zásadotvorné - pH 8

Jablka
Meruňky
Avokádo
Banány
Dýně
Angrešt
Jahody
Maliny
Rybíz
Ostružiny
Čerstvé datle
Čerstvé fíky
Grapefruit
Guava
Kaki
Broskve
Nektarinky
Česnek
Salát
Špenát
Listová zelenina
Mrkev
Celer
Kokosový olej
Alfalfa
Klíčky
Bylinky
Mořská sůl

Mírně zásadotvorné - pH 8 až 7,5

Červená řepa
Papriky
Brokolice
Květák
Zelí
Kapusta
Pastinák
Kedlubna
Tuřín
Kukuřice
Tykev
Brambory se slupkou
Mladé fazolky
Kakaové boby
Sladké brambory
Karobový prášek
Aloe Vera
Jahody
Pomeranč
Zázvor
Jablečný ocet

Mírně zásadotvorné - pH 7,5

Okurka
Artičoky
Lilek
Pór
Třešně
Višně
Kaštany
Okra
Rajčata
Houby
Cibule
Čerstvý kokos
Syrový med
Růžičková kapusta
Čerstvé olivy
Tamari
Kakaový prášek
Miso
Taro
Rýžový ocet
Bylinkové koření

Mírně zásadotvorné - pH 7,5 až 7

Amarant
Jáhly
Quinoa
Rebarbora
Rajčata
Ředkvička
Křen
Sojové boby
Sojové mléko
Bio sojové produkty
Tofu
Tempeh
Nutriční droždí
Syrové kozí mléko
Olivový olej
Lněný olej
Mandle
Lískové ořechy
Sezam
Baklažán
Kaštany
Klíčky zrní
Žloutka

Neutrální - pH 7

Syrové mléko
Oleje bio kvalita (kromě olivového)
Neslazený jogurt
Syrovátka
Smetana
Bio máslo

Mírně kyselinotvorné - pH 6,5

Špalda
Brazilské ořechy
Pekanové ořechy
Pistácie
Vaječná bílka
Cottage cheese
Měkké sýry
Zavařené olivy
Fazole
Sušené švestky
Švestky
Borůvky
Sušený kokos
Brusinky
Lněná semínka
Pasterizované kozí mléko
Ochucené máslo

Mírně kyselinotvorné - pH 6,5 až 6

Čočka
Ječmen
Makadémia
Kešu
Vlašské ořechy
Pasterizované mléko
Mléčné výrobky
Javorový sirup
Ječný sirup
Med
Fruktóza
Melasa
Hořčice
Muškátový ořech
Otruby
Neochucený popcorn
Žito
Žitný chléb
Slunečnicová semínka
Dýňová semínka

Mírně kyselinotvorné - pH 6

Pohanka
Rýžové chlebíčky
Celozrnné krekry
Celozrnné cereálie
Celozrnné těstoviny
Domácí celozrnný chléb
Rýže červená
Rýže hnědá
Rýže Basmati
Pšenice
Ovesné vločky
Tvrdé sýry
Tvaroh
Bryndza
Kečup
Majonéza
Sójová omáčka
Brambory
Chléb s klíčky

Mírně kyselinotvorné - pH 5,5

Mořské plody
Ryby
Víno
Sirupy
Konzervy
Zavařeniny
Oslazené cereálie
Müsli a tyčinky
Pšeničné klíčky
Celozrnný chléb
Šlehačka
Slazené džusy
Slazené jogurty
Tvarohové jogurty
Oslazená mléka
Domácí tabák

Silně kyselinotvorné - pH 5

Kuřecí maso
Krůtí maso
Zvěřina
Zajíc
Marmeláda
Hnědý cukr
Čokoláda
Těstoviny
Rýže
Krupice
Pšeničný chléb
Pšeničné pečivo
Bonbóny
Slazené nápoje
Energy drinky
Kafe
Černý čaj
Alkohol
Pivo
Bílý ocet
Stolní sůl

Silně kyselinotvorné - pH 5 až 4

Hovězí maso
Vepřové maso
Jehněcí maso
Telecí maso
Bílý cukr
Bílá mouka
Bílý chléb a pečivo
Koláče
Dorty
Léky
Cigarety
Uzeniny
Masové výrobky
Coca cola

Silně kyselinotvorné - pH 4

Umělá sladidla

Také:
Přepracování
Hněv
Žárlivost
Strach
Chronický stres


zdroj: www.nasytsvoudusi.cz

Copyright © 2006–2018 Josef Vymětal, realizace: reseni.net