Zelí polorané kulaté

Zpět na přehled sortimentu
Zelí polorané kulaté
Certifikovaný produkt BIO
Měrná jednotka ks

Nejvhodnější na saláty a polévky. Je křehké a sladké. Vhodné i k nakládání (na krouhání). Jeden kus váží cca 1,5 kg.


Zelí a zelná šťáva

Syrové zelí považují odborníci za nejzdravější potravinu vůbec. Ale pět lžic vařeného zelí k nedělnímu vepřovému vás nezachrání. Léčitelé například doporučují pít půl litru zelné šťávy denně při dně, při všech formách revmatismu a spolu s celerovou šťávou při artróze. Překyselenému žaludku nebo při pálení žáhy by měly pomoci dvě až tři deci šťávy denně. V literatuře se často uvádí příznivý vliv zelí při léčbě aterosklerózy, při špatném trávení a špatné činnosti střev. Zelí, které „čistí“ krev a mění metabolismus buněk, také působí omlazujícím dojmem na pleť i pokožku. Účinné bývá pití zelné šťávy při ledvinových chorobách a pro podporu lepšího vylučování odpadních látek. Tři deci zelné šťávy spolu s jedním decilitrem bramborové a mrkvové šťávy denně by měly údajně pomoci při léčbě dvanáctníkových a žaludečních vředů.

Francouzský léčitel Maurice Mességue se zmiňuje: „Přišla za mnou žena středního věku trpící chronickou bronchitidou. Poradil jsem jí, aby jedla co nejvíce zelí (třeba v polévce a salátech) a pila šťávu – a za dva měsíce byla zdravá.“ Léčitelé rovněž uvádějí, že zelí příznivě stimuluje tvorbu mikroflóry ve střevě.

Nejzajímavější je ale využití zelí v boji proti rakovině. Badatelé zastávají názor, že užitečné substance v této zelenině mohou působit proti zhoubnému bujení ve všech jeho stadiích – od blokace počátečního účinku rakovinné látky na buňku až po vliv na rychlost růstu nádorů. V polovině 70. let prováděl například americký lékař Saxon Graham výzkumy mezi 256 muži, kteří trpěli rakovinou tlustého střeva, a 783, kteří ji neměli. Zjistil, že u těch, kteří jedli denně zeleninu (především zelný salát, rajčata, kapustu, hlávkový salát, okurky, mrkev, růžičkovou kapustu, brokolici, tuřín a květák), se výrazně snížilo riziko vzniku tohoto typu rakoviny. Nejlepší výsledky byly prokázány právě při konzumaci zelí a kapusty.

Zkuste: Zelnou šťávu zkombinujte ve stejném poměru se šťávou z celeru, petrželky a potočnice. Z poloviny středně velké hlávky zelí byste měli získat asi jeden šálek šťávy, můžete namíchat zelí bílé a červené.

Obsah látek: Vit. C; K, S. Nejvíce látek je obsaženo v košťálu.

Dostupnost v letech 2013 až 2017

ledenúnorbřezendubenkvětenčervenčervenecsrpenzáříříjenlistopadprosinec
Copyright © 2006–2018 Josef Vymětal, realizace: reseni.net