Zelí polorané kulaté

Zelí polorané kulaté

Tento produkt v sezóně 2024 nepěstujeme a není zveřejněna cena. Můžete si nastavit „hlídacího psa“ a my Vám pošleme e-mail, až bude v budoucnosti produkt opět v prodeji.

Zadejte svoji e-mailovou adresu v platném formátu.

Hlídat tento produkt

Nastavili jsme Vám „hlídacího psa“ na tento produkt.

Žádný strach, víme o Vás. Již jste si v minulosti nastavil(a) hlídacího psa pro tento produkt. Až bude produkt znovu v prodeji, dáme Vám vědět e-mailem.

Certifikovaný produkt BIO
Měrná jednotka ks

Nejvhodnější na saláty a polévky. Je křehké a sladké. Vhodné i k nakládání (na krouhání).

Jeden kus váží cca 800 g.


Zelí a zelná šťáva

Syrové zelí považují odborníci za nejzdravější potravinu vůbec. Ale pět lžic vařeného zelí k nedělnímu vepřovému vás nezachrání. Léčitelé například doporučují pít půl litru zelné šťávy denně při dně, při všech formách revmatismu a spolu s celerovou šťávou při artróze. Překyselenému žaludku nebo při pálení žáhy by měly pomoci dvě až tři deci šťávy denně. V literatuře se často uvádí příznivý vliv zelí při léčbě aterosklerózy, při špatném trávení a špatné činnosti střev. Zelí, které „čistí“ krev a mění metabolismus buněk, také působí omlazujícím dojmem na pleť i pokožku. Účinné bývá pití zelné šťávy při ledvinových chorobách a pro podporu lepšího vylučování odpadních látek. Tři deci zelné šťávy spolu s jedním decilitrem bramborové a mrkvové šťávy denně by měly údajně pomoci při léčbě dvanáctníkových a žaludečních vředů.

Francouzský léčitel Maurice Mességue se zmiňuje: „Přišla za mnou žena středního věku trpící chronickou bronchitidou. Poradil jsem jí, aby jedla co nejvíce zelí (třeba v polévce a salátech) a pila šťávu – a za dva měsíce byla zdravá.“ Léčitelé rovněž uvádějí, že zelí příznivě stimuluje tvorbu mikroflóry ve střevě.

Nejzajímavější je ale využití zelí v boji proti rakovině. Badatelé zastávají názor, že užitečné substance v této zelenině mohou působit proti zhoubnému bujení ve všech jeho stadiích – od blokace počátečního účinku rakovinné látky na buňku až po vliv na rychlost růstu nádorů. V polovině 70. let prováděl například americký lékař Saxon Graham výzkumy mezi 256 muži, kteří trpěli rakovinou tlustého střeva, a 783, kteří ji neměli. Zjistil, že u těch, kteří jedli denně zeleninu (především zelný salát, rajčata, kapustu, hlávkový salát, okurky, mrkev, růžičkovou kapustu, brokolici, tuřín a květák), se výrazně snížilo riziko vzniku tohoto typu rakoviny. Nejlepší výsledky byly prokázány právě při konzumaci zelí a kapusty.

Zkuste: Zelnou šťávu zkombinujte ve stejném poměru se šťávou z celeru, petrželky a potočnice. Z poloviny středně velké hlávky zelí byste měli získat asi jeden šálek šťávy, můžete namíchat zelí bílé a červené.

Obsah látek: Vit. C; K, S. Nejvíce látek je obsaženo v košťálu.

Dostupnost v letech 2013 až 2022

5. květen6. červen7. červenec8. srpen9. září10. říjen11. listopad

Poslední dostupnost v září 2022.

zavřít (Esc)
Sklizeň a dostupnost biozeleniny a produktů

Na základě dat z několika uplynulých sezón je k dispozici přehled nejpravděpodobnějších termínů sklizně a dostupnosti plodin i produktů.

Copyright © 1999–2024 Josef Vymětal – Ekofarma Břest | e-shop, web, foto: reseni.net