Černý rybíz
Černý rybíz Černý rybíz
Certifikovaný produkt BIO
Měrná jednotka kg
Poznámka množstevní sleva 20 Kč/kg při objednávce nad 5 kg

Černý rybíz je jedním z nejcennějších druhů ovoce. Je silně zásaditý.

Listy černého rybízu léčí špatně se hojící rány, vředy, bércové vředy, furunkulózu apod. Při angíně, zánětu mandlí a ústní dutiny jsou vhodné výplachy odvarem listu.

Ale nejen plody a list černého rybízu jsou zdravé a léčivé. I kořen černého rybízu je vynikajícím lékem na choroby jater. Kořen, vykopaný od podzimu do června, usušený a nejlépe i pomletý, se užívá ve formě odvaru. Lžíce kořene se mírně vaří 7 minut ve 1/4 litru vody. Polovina dávky se bere před jídlem a druhá po jídle; užívá se 14 dní. Může se používat čerstvý kořen, ale jen výjimečně, protože je podstatně méně účinný.

100 g průměrně obsahuje:
55 kcal / 232 kJ

Sacharidy
14,9 g
Vláknina
5,4 g
Bílkoviny
1,1 g
Tuky
0,2 g


Draslík (K)
265 mg
Vitamin C
100 mg
Fosfor (P)
40 mg
Vápník (Ca)
37 mg
Hořčík (Mg)
16 mg
Vitamin E
1,45 mg
Železo (Fe)
1,3 mg
Beta-karoten
0,052 mg

Dostupnost v letech 2013 až 2015

ledenúnorbřezendubenkvětenčervenčervenecsrpenzáříříjenlistopadprosinec
Copyright © 2006–2018 Josef Vymětal, realizace: reseni.net