Mrkev s natí
Certifikovaný produkt BIO
Měrná jednotka svazek
Cena 35 Kč za svazek

Mrkev a mrkvová šťáva

V lidové medicíně se karotka používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, jaterním chorobám i střevním zánětům. Hitem je ovšem v prevenci rakoviny – vyplývá to z mnoha výzkumů, které zkoumají vliv zeleniny na zhoubné bujení. Výzkumy prokazují, že karotenoidy zřejmě rozrušují rakovinotvorný mechanismus zhoubně se měnící buňky. Zvláště účinná je karotka v boji proti rakovině plic a slinivky břišní. Stejně tak pomáhá i proti další typické nemoci kuřáků – rakovině hrtanu. Výzkumníci v tomto případě doporučují pít půl šálku karotkové šťávy denně. Mrkev na sebe také váže těžké kovy a vylučuje je z organismu ven. Lidé, kteří žijí v průmyslových oblastech, by si proto měli mrkev dopřávat až pětkrát týdně. Syrová karotka také jednoznačně snižuje obsah cholesterolu v krvi. Je důležitá i při onemocněních tuberkulózou či dnou, při revmatických chorobách, překyselení organismu, bolestech hlavy, chorobách sliznic a pokožky.

Zkuste: Mrkvová šťáva (někdy také karotková šťáva) se používá v kombinaci se šťávou z červené řepy nebo celerovou šťávou, a to v poměru tři díly mrkve a jeden díl jiného džusu. Výsledek se pak ředí vlažnou vodou v poměru jedna ku jedné. Na unavené oči si smíchejte denně šťávu z listové zeleniny a mrkve v poměru jedna ku jedné. Zkusit můžete i tento recept: Do šťávy ze dvou velkých mrkví a menší červené řepy přidejte půl šálku smetany a půl lžičky medu a vanilkové tresti a šlehejte dvě minuty.

100 g obsahuje:
36 kcal / 151 kJ

Sacharidy
9 g
Vláknina
2,9 g
Bílkoviny
1 g
Tuky
0,2 g


Draslík (K)
276 mg
Vápník (Ca)
41 mg
Fosfor (P)
35 mg
Hořčík (Mg)
18 mg
Beta-karoten
9,94 mg
Vitamin C
4,5 mg
Železo (Fe)
1,1 mg
Vitamin K
0,0132 mg

Obsah látek: Vit. P, CA, A; K, Ca, Na

Dostupnost v letech 2013 až 2018

ledenúnorbřezendubenkvětenčervenčervenecsrpenzáříříjenlistopadprosinec
Copyright © 2006–2018 Josef Vymětal, realizace: reseni.net