Špenát - listy

Zpět na přehled sortimentu
Špenát - listy
Certifikovaný produkt BIO
Měrná jednotka svazek 500 g

S česnekem a na cibulce je špenát určitě chutný, ale vyzkoušejte sílu jeho čerstvých listů, které můžete přidat do dalších zeleninových šťáv nebo jíst v salátu. Špenát je účinný při léčbě chudokrevnosti, ale také při srdeční nepravidelnosti a ledvinových poruchách. Podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv i vyprazdňování střev, a je tedy doporučován při zácpě a hemoroidech. Tradičně se využívá při nervové vyčerpanosti, únavě a úzkosti. V boji proti rakovině patří mezi nejdoporučovanější zeleninu a milovat by ho měli zvláště kuřáci. Obsahuje totiž velmi mnoho karotenoidů. Analýza amerického ministerstva zemědělství ukázala, že syrový špenát obsahuje na 100 gramů hmotnosti 36 miligramů karotenoidů, zatímco karotka jen 14 miligramů. Špenát má také velké množství chlorofylu, který je dalším blokátorem vzniku rakoviny.

Zkuste: Proti únavě smíchejte šťávu špenátovou s rajčatovou a mrkvovou.

Syrová špenátová šťáva však nečistí účinně jen dolní úseky střeva, ale celý zažívací kanál. Špenát působí přírodní silou a opravuje přednostně ty nejzávažnější škody. Regenerační práce v těle nemusí být vždy postřehnutelné. I když se šťáva pije denně a třeba po dobu šesti až osmi týdnů, nemusí být výsledky zřejmé.

Považuje se za nevyhnutelné, aby se střevo alespoň jednou za 24 hodin vyprázdnilo, ačkoli normální, zdravé tělo vyžaduje dvě až tři vyprázdnění denně.

Jinou cennou vlastností syrové špenátové šťávy je její účinek na zuby a dásně, neboť pomáhá zabránit paradontóze. Tato nemoc je mírná forma skorbutu (kurdějí). Příčinou je nedostatek takových prvků v těle, které se najdou především ve šťávě z karotky a špenátu. Krvácení z dásní a tibrinové znehodnocení zubní dřeně se staly jednou z nejrozšířenějších chorob, což se vysvětluje navyklou konzumací denaturovaných výrobků z obilovin, rafinovaného cukru a jiných méněcenných potravin a nedostatkem vitaminu C.

Trvalá pomoc při těchto potížích je konzumace syrových potravin a hojné pití karotkové a špenátové šťávy. Jiné tělesné poruchy, které jsou převážně způsobeny nahromaděním odpadových látek v dolním úseku střeva a nedostatkem potřebných účinných látek, jsou dvanácterníkový vřed a vředy jiných lokalizací, perniciosní anémie (zhoubná chudokrevnost), křeče, degenerace různých nervů, nedostatečná sekrece nadledvinek a štítné žlázy, neuritidy, artritida, abscesy a furunkly, bolesti zárodečných žláz, otoky rukou a nohou, sklon ke krvácení, ztráta energie, revmatické bolesti, srdeční slabost, vysoký a nízký tlak, oční choroby a bolesti hlavy, včetně migrény. Pití alespoň půl litru čerstvé zeleninové šťávy denně je ta nejrychlejší a nejúčinnější cesta, jak dodat tělu potřebné živiny.

Špenát, hlávkový salát a řeřicha potoční, spolu s karotkou a zelenou paprikou, patří k zelenině s nejvyšším obsahem vitaminu C a E. Není-li tělo dostatečně zásobeno vitaminem E, vede to k potratům, impotenci a sterilitě. Mnohé druhy ochrnutí jsou vysvětlitelné nedostatkem vitaminu E. Je také zodpovědný za chybění všeobecného pocitu zdraví a špatnou výměnu látkovou.

Když myslíme na špenát, máme nejčastěji na mysli jeho projímavou vlastnost. Příčinou tohoto účinku je jeho vysoký obsah kyseliny šťavelové. Špenát byste neměli jíst nikdy vařený, jinak se vystavujete nebezpečí nahromadění krystalků kyseliny šťavelové v ledvinách, přinášející s sebou bolesti a ledvinové problémy. Vařením a konzervováním za nadměrné teploty se stávají molekuly kyseliny šťavelově anorganickými a tvoří se výše zmíněné krystalky.

Obsah látek: Vit. A, C, E; K, Na, Ca

Dostupnost v letech 2015 až 2018

ledenúnorbřezendubenkvětenčervenčervenecsrpenzáříříjenlistopadprosinec
Copyright © 2006–2018 Josef Vymětal, realizace: reseni.net