Zelí špičaté salátové

Zpět na přehled sortimentu
Zelí špičaté salátové
Zelí špičaté salátové
Certifikovaný produkt BIO
Měrná jednotka ks
Aktuální datum sklizně 22. 6. 2015

Pozn. Jeden kus špičatého zelí váží průměrně 1,5 až 2,5 kg.

Zelí a zelná šťáva

Syrové zelí považují odborníci za nejzdravější potravinu vůbec. Ale pět lžic vařeného zelí k nedělnímu vepřovému vás nezachrání. Léčitelé například doporučují pít půl litru zelné šťávy denně při dně, při všech formách revmatismu a spolu s celerovou šťávou při artróze. Překyselenému žaludku nebo při pálení žáhy by měly pomoci dvě až tři deci šťávy denně. V literatuře se často uvádí příznivý vliv zelí při léčbě aterosklerózy, při špatném trávení a špatné činnosti střev. Zelí, které „čistí“ krev a mění metabolismus buněk, také působí omlazujícím dojmem na pleť i pokožku. Účinné bývá pití zelné šťávy při ledvinových chorobách a pro podporu lepšího vylučování odpadních látek. Tři deci zelné šťávy spolu s jedním decilitrem bramborové a mrkvové šťávy denně by měly údajně pomoci při léčbě dvanáctníkových a žaludečních vředů.

Francouzský léčitel Maurice Mességue se zmiňuje: „Přišla za mnou žena středního věku trpící chronickou bronchitidou. Poradil jsem jí, aby jedla co nejvíce zelí (třeba v polévce a salátech) a pila šťávu – a za dva měsíce byla zdravá.“ Léčitelé rovněž uvádějí, že zelí příznivě stimuluje tvorbu mikroflóry ve střevě.

Nejzajímavější je ale využití zelí v boji proti rakovině. Badatelé zastávají názor, že užitečné substance v této zelenině mohou působit proti zhoubnému bujení ve všech jeho stadiích – od blokace počátečního účinku rakovinné látky na buňku až po vliv na rychlost růstu nádorů. V polovině 70. let prováděl například americký lékař Saxon Graham výzkumy mezi 256 muži, kteří trpěli rakovinou tlustého střeva, a 783, kteří ji neměli. Zjistil, že u těch, kteří jedli denně zeleninu (především zelný salát, rajčata, kapustu, hlávkový salát, okurky, mrkev, růžičkovou kapustu, brokolici, tuřín a květák), se výrazně snížilo riziko vzniku tohoto typu rakoviny. Nejlepší výsledky byly prokázány právě při konzumaci zelí a kapusty.

Zkuste: Zelnou šťávu zkombinujte ve stejném poměru se šťávou z celeru, petrželky a potočnice. Z poloviny středně velké hlávky zelí byste měli získat asi jeden šálek šťávy, můžete namíchat zelí bílé a červené.

Dostupnost v letech 2013 až 2018

ledenúnorbřezendubenkvětenčervenčervenecsrpenzáříříjenlistopadprosinec
Copyright © 2006–2018 Josef Vymětal, realizace: reseni.net